Läs gärna detta innan beställning

 

Priset för tårta hos mig kan för vissa låta dyrt om man jämför med en "vanlig" tårta som man köper på ett konditori eller på ICA. Men när man köper en tårta från mig så får man tänka på att det är inte massproduktion utan i detta företaget jobbar endast jag, det är alltså EN person som gör allt själv och från grunden. Det är inte bara ingredienserna man betalar för utan så mycket mer. För det första så tar det mycket tid med själva bokningen då det oftast är många mejl/meddelanden fram och tillbaks för att kunden ska få precis den tårtan de önskar. I de flesta fallen så behöver jag även leta inspiration, skissa och hitta lösningar på dekorationer och detta tar såklart sin lilla tid. Ingredienser ska handlas, material beställas och paket hämtas på posten.
 
När sedan tårtan ska bakas så får man börja flera dagar innan för att hinna. Bottnarna ska bakas, flera olika sorters fyllningar ska göras och sedan lägger man ihop tårtan som ska stå till sig ett dygn innan man täcker och dekorerar den. 
 
Jag bakar allt med "riktiga" ingredienser och använder aldrig pulver eller liknande. Mousser och sylt gör jag på riktiga bär och frukt. Vaniljkrämen är kokt med riktig vanilj och äggulor. Jag har alltid vispgrädde och smör i fyllningarna och smörkräm. För mig är det lika viktigt att tårtan smakar gott som att utsidan är fin.
 
Innan man täcker tårtan med marsipan så spacklas den med smörkräm och detta gör man i flera omgångar för att få ett slätt resultat. Sedan kommer dekorationerna, de är gjorda för hand av mig. Bara för att göra en liten enkel blomma så ska man färga sockerpasta, kavla ut, forma, låta torka, måla och limma på pärlor för att sedan torka igen. Om man sedan tar en ros så är det en lång process för att tillverka alla blad ett och ett och sätta ihop den. Till barntårtor är det ofta modellerade figurer och dessa är såklart också handgjorda av mig och väldigt tidskrävande med mycket pilliga detaljer. Sedan så ska ju tårtan stå på en bricka och paketeras i en kartong och packas in i cellofan, detta kostar också.
 
Till allt detta ska man då lägga till att jag driver ett företag och betalar moms, skatt och alla andra avgifter. Dessutom så måste jag varje år betala en ganska stor summa till kommunen bara för att jag arbetar med livsmedel. Lokalhyra, försäkring, el och allt sådant ska självklart också räknas med och vips så är kostnaderna ganska höga för en enda person.
 
Jag gör detta för att jag tycker det är så fruktansvärt roligt och älskar att göra folk glada. Att bli rik på detta yrket finns inte på kartan och timpengen vill man oftast inte tänka på. Men jag trivs och alla mina kunder är underbara och uppskattar mina skapelser. Jag vill bara förklara varför priserna är som de är för jag kan förstå att vissa tycker att det låter dyrt. Hoppas att det snarare låter billigt efter man läst denna text =)
 
Sist vill jag tacka alla som beställer då ni stödjer mig som småföretagare. Ni gör det möjligt för mig att fortsätta baka och det är något som vissa av mina tårtkollegor inte kan då de blir utkonkurrerade av de som gör tårtor svart. Jag värdesätter att kunna ha ryggen fri och veta att jag gör rätt för mig och hoppas att ni känner er trygga med att boka er tårta hos mig. Ni gör min dröm möjlig, tack!

Information inför hämtning och servering

 

 

 

Tårtorna/bakverken kommer förpackade i kartonger. Tårtor med dekoration kan vara väldigt höga, ta detta i beräkning när ni hämtar och även hemma med plats i kylskåp osv.

 

 

 

När ni ska hämta er beställning så tänk på att ha gjort plats för detta i bilen. Tårtor ska stå PLANT, helst i bagaget.

 

 

 

 Är det på sommarhalvåret så behöver man tänka på att det ska vara så svalt som möjligt i bilen. Planera också så hämtningen sker precis innan hemgång så de inte behöver stå i en varm bil under andra ärenden. Ska bakverken färdas en längre bit behövs även kylklampar eller liknande. Väl framme ska de direkt in i kyl.

 

 

 

Det får inte vara för fuktigt i kylskåpet då sockerdekorationer kan förstöras av fukt. Ha inte heller några livsmedel som luktar starkt (exempelvis lök) i närheten av tårtan då den kan ta smak.

 

 

 

De flesta bakverk som tårtor, cupcakes, cakepops osv är godast att äta om de inte är helt kylskåpskalla utan ta gärna fram de en stund innan servering, ca 20 minuter. Är det högsommarvärme behövs det dock inte utan kan tas fram direkt från kylen.

 

 

 

Skär tårtor med en VASS kniv för att få fina bitar och för att inte trycka ihop tårtan. Mina tårtor är högre än ”vanliga” så det kan vara lite svårare att skära vanliga tårtbitar. Det finns enklare sätt att skära sådana tårtor på, kolla gärna på videon nedan eller Googla ”how to cut a tall cake”